CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI KUTLU OLSUN.

CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI KUTLU OLSUN.

Okul Müdürümüzün, Cumhuriyetimizin 100. Yılı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlama Mesajı

30.10.2023 146

 

Bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından ilan edilen cumhuriyetimizin, son devletimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıldönümüdür.

Esarete ve dayatmalara rıza göstermeyen Türk Milleti, istiklaline ve istikbaline kasteden işgalcilere karşı başlattığı kurtuluş savaşını, tarihte benzeri görülmemiş bir kahramanlıkla zaferle taçlandırmıştır.

Bu büyük zaferin ardından, 29 Ekim 1923’te, “egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” ilkesi ve ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma hedefiyle Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyetin kuruluşunun 10. yılında yaptığı bir konuşmasında “Bu anda, büyük Türk milletinin bir ferdi olarak, bu kutlu güne kavuşmanın, en derin sevinci ve heyecanı içindeyim. Az zamanda çok büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan, Türkiye Cumhuriyetidir.” ifadeleriyle cumhuriyetin kuruluşunun ne kadar önemli olduğunu bizlere hatırlatmıştır.

 

Cumhuriyetimiz, 2200 yıllık devlet geleneğimiz ile yaşadığımız coğrafyadaki bin yıllık Selçuklu ve Osmanlı mirasının, o günün zor şartlarında elde edilmiş bir kazanımıdır.

Türkiye Cumhuriyeti, 100 yıldır karşısına çıkan zorlukların üstesinden gelerek yoluna devam etmiştir. Bugün Milletimizin seçme ve seçilme hakkını, özgürlüğünü, bağımsızlığını ipotek altına almaya çalışan darbe girişimlerine, iç ve dış düşmanlara rağmen birlik ve beraberlik içinde 100. yılımıza ulaşmanın haklı gururunu yaşamaktayız. Geçmişimizden aldığımız ilham ve güçle inşallah daha yüzüncü yıllara ulaşacağız.

 

Sevgili Gençler;

Atatürk, Cumhuriyeti biz kurduk onu yaşatacak sizlersiniz diyerek bu görevi gençliğe emanet etmiştir. Bu emaneti korumak ve görevi yerine getirmek için bilgili ve güçlü olmak zorundasınız. Tarihimizi, kültürümüzü, inancımızı iyi bilmek durumundasınız. Hem milli hem de evrensel kültürü öğrenmelisiniz. Ülkenize ve milletimize karşı sorumluluklarını bilen dünya milletler ailesinin bir üyesi olarak, dünya ile paralel yaşamayı becerebilen, istiklalimize ve istikbalimize yönelen tehlikeleri zamanında sezebilen ve bunu başarabilmek için devamlı kendisini yenileyen, geliştiren gençliğe ihtiyacımız bulunmaktadır. Size güveniyoruz, size inanıyoruz ve umut ediyoruz ki ülkemizi bulunduğumuz yerden çok daha ilerilere götüreceksiniz.

 

Dünyada Avrupa’dan Kafkasya’ya, Asya’dan Afrika’ya kadar bizim milletimiz ve dindaşlarımız kadar büyük soykırıma uğramış, zulme maruz kalmış, adaletsizlik yaşamış bir başka millet yoktur. Günümüzde Filistin’de yaşananlar, Uygur Türklerinin yaşadıkları, yakın geçmişte Azerbaycan Hocalıda ve Bosna’da yaşananlar, ilk aklımıza gelen örneklerdir. Benzer örneklerin yaşanmaması için bizler, medeniyetimizin ve tarihimizin emrettiği şekilde haktan ve haklıdan yana olmaya, çok çalışıp dünyada adaletin ve insan haklarının egemen olması için var gücümüzle çalışacağız.  Çünkü ecdadımız bize adaleti devlet ve toplum hayatının merkezine yerleştiren tertemiz bir miras bırakmıştır. Bu mirasa hep birlikte sahip çıkacağız.

2200 yıllık kesintisiz devlet geleneğimizin son halkası olan Türkiye Cumhuriyeti’ni daha ilerilere taşımak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef olarak sunduğu muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkarmak için her birimiz sorumluluk alıp var gücümüzle çalışacağız.

 

Değerli Meslektaşlarım;

Cumhuriyeti koruyacak, yaşatacak ve ülkesine sahip çıkacak gençler biz öğretmenlerin ellerinde büyümektedirler. Biz Öğretmenler; ilim, irfan ve ahlak sahibi, inancına, ,tarihine, kültürüne, ailesine, annesine, babasına, milletine ve bütün insanlığa karşı görevlerini bilen, yerine getirmeye çalışan bir gençlik yetiştirme adına hep birlikte çalışacağız. Gençlerimizin zihinlerine vatandaşlık bilincini, ülkesine, milletine ve tüm dünya insanlığına karşı sorumluluk bilincini yerleştirme adına, kültürümüze ve değerlerimize sahip çıkmaları yönünde hep birlikte rehberlik edeceğiz. Yeni neslin bizlerin eseri olacağını unutmayacağız.

 

Muazzam mücadelelerle fikri hür, irfanı hür ve vicdanı hür nesillerin yetişmesini temin eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm kurucu kahramanları saygı ve minnetle yâd ediyorum.

Vatanı ve inancı uğruna gözlerini kırpmadan kendilerini feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyet Bayramı’nızı içtenlikle kutluyorum.